|
Pijlers van de gezondheidBlijf even stilstaan bij uw huidige gezondheidssituatie en overtuig u dat het steeds beter kan! GezondheidGezondheid is een moeilijk te omschrijven begrip. Gezondheid is niet, zoals velen denken, de afwezigheid van ziekten. Gezondheid is, volgens Hippocrates een toestand van ‘eucrasie’ en dat betekent evenwicht of harmonie. Het is een toestand waarin een persoon zich in alle opzichten optimaal voelt. Een gezond mens verkeert in harmonie met zichzelf en zijn omgeving. Met zichzelf betekent zowel op fysiek, psychisch, sociaal als op emotioneel vlak. Omgeving betekent in harmonie met zijn partner, gezin, buren, op beroepsvlak maar ook met het milieu en de natuur. Gezondheid is een toestand die afhankelijk is van talrijke factoren en juist daardoor kwetsbaar. Ieder aspect in het leven is aan gezondheid gerelateerd. Bovendien zijn deze aspecten niet van elkaar te scheiden. Als we over fysieke aspecten spreken denken wij spontaan aan voeding. Evenwichtige voeding zorgt niet alleen voor een goede lichamelijke gezondheid, maar versterkt ook de psychische en emotionele weerstand. Een sterke sociale gebondenheid zorgt voor een grotere zekerheid en stabiliteit, maar beschermt het lichaam ook tegen allerlei ziekten. In de natuurgeneeskunde is lichaam en geest een eenheid zodat een psychische en fysieke gezondheid in elkaar overgaan.
ZiektenHippocrates noemde ziekte ‘discrasie’ of een verstoorde toestand op zoek naar evenwicht. In de natuurgeneeskunde gaat men er immers van uit dat een ziekte een poging is om weer gezond te worden. De zelfgenezende kracht zet talrijke fysieke mechanismen in beweging om deze verstoring ongedaan te maken. Het lichaam probeert zichzelf te handhaven en de natuurgeneeskunde stimuleert deze mechanismen op natuurlijke wijze of met natuurlijke middelen zodat de zieke zichzelf geneest. Het genezingsproces komt van binnenuit. Dat is een totaal andere benadering dan in de reguliere geneeskunde waar de ziekte als geïsoleerd verschijnsel op een directe manier wordt behandeld. Reguliere geneeskunde is een mechanische geneeskunde omdat men vertrekt vanuit het mechanistisch mensbeeld. De ziekte wordt van buitenaf behandeld, los van de zieke. Ziektekiemen worden met antibioticum vernietigd, het zieke orgaan wordt operatief weggenomen, de fysieke verstoring op chemische wijze aangepakt. Deze mechanische en technische ingrepen zijn vaak nodig om een leven te redden of om een levensbedreigend defect op te heffen. Natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde zijn niet met elkaar vergelijkbaar en hebben een andere doelstelling.
FunctiestoornissenIn de natuurgeneeskunde verstaat men onder functiestoornis een klacht of ongemak waarvan de oorzaak te wijten is aan stress of negatieve emoties. Het niet goed functioneren van bepaalde fysische processen kan niet als een ziekte beschouwd worden. Er zijn ontzettend veel soorten functiestoornissen en ze komen vrij veel voor. Veel mensen voelen zich ziek terwijl ze dat niet echt zijn. Ze worden er vaak medisch voor behandeld, slikken vaak zware medicijnen, terwijl de resultaten uitblijven. De verstoring wordt veroorzaakt door stress en/of negatieve emoties in de ruimste betekenis van het woord. Doordat de natuurgeneeskunde de zieke behandelt en alle aandacht besteedt aan de persoonlijkheid en rekening houdt met negatieve omgevingsfactoren, worden functiestoornissen succesvol behandeld. Iedereen weet dat men van verdriet ziek kan worden, maar een ziekte kan eveneens iemand psychisch en emotioneel zwaar belasten. Het is een wisselwerking in beide richtingen. Functiestoornissen worden soms psychosomatische klachten genoemd. We zijn voorzichtig met dit begrip omdat het voor misverstand vatbaar is. Daarom houden we het bij functiestoornissen. Fysieke functies worden geregeld door de sympathicus en de parasympathicus, beide behoren tot het autonoom zenuwstelsel. De sympathicus stimuleert de werking van de organen en doet deze sneller werken. De parasympathicus werkt afremmend of vertragend. Bij een goede gezondheid zijn beide in evenwicht. Bij stress domineert de sympathicus en komt het hele lichaam in staat van paraatheid. Het organisme gaat om zich te verdedigen sneller functioneren:
Bij diepe ontspanning domineert de parasympathicus en ontstaat het omgekeerde:
Mensen die onder stress staan komen niet tot rust omdat de sympathicus domineert. Ze blijven in een toestand van paraatheid terwijl het gevaar al lang geweken is. Wij herkennen klachten die in deze moderne tijd erg veel voorkomen zoals:
Emotionele aandoeningenNiet alleen stress maar eveneens negatieve emoties veroorzaken functiestoornissen. Het begrip ‘emotie’ is tegenwoordig een van de meest gebruikte woorden. Dit is te begrijpen omdat de moderne materialistische samenleving ieder gevoel verdrongen heeft. Er is een bijzondere nood aan gevoelens. Emotie omvat in de grond uitzonderlijke gevoelens die zowel in positieve als negatieve situaties voorkomen. Onder emotie verstaat men eveneens het geheel van gevoelens en gevoelsuitingen, zowel de lagere als de hogere gevoelens. Gevoelens zijn belangrijk omdat ze signalen zijn die informatie verstrekken en het gedrag bepalen. Omdat gevoelens altijd langs fysiologische weg worden geuit zijn ze nauw betrokken bij onze gezondheid. Positieve emoties werken verkwikkend, zorgen voor levensvreugde en een positieve instelling. Negatieve emoties werken net als bij stress en zijn vernietigend voor de gezondheid. Veel functiestoornissen worden veroorzaakt door negatieve emoties. Vanuit zijn ruime ervaring en zijn therapeutische mogelijkheden weet de gezondheidstherapeut zowel functiestoornissen als emotionele aandoeningen, van welke aard ook, doelmatig te behandelen. PreventieEen gezondheidstherapeut heeft niet alleen als taak zieken te genezen, maar vooral te voorkomen. Een belangrijk doel van de natuurgeneeskunde is mensen duurzaam te genezen en dat betekent voorkomen dat men weer ziek wordt. Gezondheid is een wankel evenwicht dat we zelf voortdurend moeten bijsturen. De gezondheidstherapeut is er om te helpen, om iemand weer op het goede pad te zetten en hem de kans te geven zijn eigen weg terug te vinden. Voor meer voedingstips, surf naar natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be |
© 2024 - BBNa. Alle rechten voorbehouden. | v. 0.3 |