Zoek een gezondheidstherapeut bij u in de buurt.
Home
Hulpverlening
Voorstelling BBNa
Voeding
Pijlers van de gezondheid
Gezondheidszorg
Patiënteninformatie
Gezondheidstherapeut
Dienstverlening
Therapieën
Zelfzorg
Gezondheidsklachten
Nieuwsbrief

Zelfzorg

Remedies uit grootmoeders tijd

Een gezondheidstherapeut is er om de patiënt te behandelen en de nodige en gepaste hulp te verlenen. Dit is belangrijk omdat therapeutische hulp en begeleiding doorslaggevend zijn in het genezingsproces. Om dit proces sneller en efficiënter te laten verlopen, doet de gezondheidstherapeut beroep op de actieve inzet en medewerking van de patiënt. Dit past bij de filosofie van de natuurgeneeskunde. Deze inzet wordt zelfzorg genoemd. Het resultaat van de wisselwerking tussen therapeut en patiënt vinden we terug in een duurzame genezing. Het goed opvolgen van de instructies en adviezen van uw gezondheidstherapeut is belangrijk.

Tijdens de behandeling zal de gezondheidstherapeut, afhankelijk van de klacht of ziektetoestand een aantal adviezen verstrekken in verband met zelfzorg. Voeding en levenswijze zijn de belangrijkste maar er is meer. Het gaat om eenvoudige en natuurlijke remedies uit grootmoeders tijd die in ieder gezin kunnen worden toegepast. Eeuwenlang heeft de mens zich met eenvoudige middelen moeten behelpen, de tijd heeft bewezen dat ze vaak erg efficiënt werken. Een verstopte neus zoals bij een zware verkoudheid wordt helemaal open gemaakt door een ui in stukken te snijden en naast uw bed op het nachttafeltje in een schaaltje te leggen. Gedurende de nacht dringt de etherische olie uit de ui de neus binnen en maakt alles los wat vast zit. De sterke antibiotische werking van de ui doet wonderen.

Winderigheid met een opgezette buik en veel darmkrampen worden verdreven met een eenvoudige kruidenthee uit anijs, venkel en kummel. Een wond kan uitstekend behandeld worden met honing. Het is een oude methode die opnieuw ontdekt werd en succesvol wordt toegepast. Een wond die op deze wijze wordt behandeld geneest snel en laat nauwelijks een litteken na. In de moderne hematologie hebben huidspecialisten het belang van honing ingezien en wordt nu ook in dit vakgebied toegepast. Deze eenvoudige voorbeelden tonen aan hoe belangrijk natuurlijke middelen zijn die heel veel klachten doen verdwijnen en bovendien niet duur zijn. Het spreekt voor zich dat zelfzorg een belangrijk onderdeel is van een natuurgeneeskundige behandeling. Vraag informatie aan uw gezondheidstherapeut want bij zelfzorg gaat het altijd om vrijblijvende en algemene adviezen en draagt iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid.

Voetbad

Na een PSR-behandeling zal de gezondheidstherapeut de patiënt aanbevelen om een warm voetbad te nemen. Dit voetbad heeft een gunstige invloed op de behandelde voeten en ondersteunt de nawerking. Hebt u veel last van koude voeten raden wij u aan om regelmatig een warm voetbad te nemen. In de voet reflecteert het hele lichaam, dit betekent dat al uw organen met de voet verbonden zijn. Iedere impuls op de voet geeft een stimulans op het hele organisme. Door na een PSR-behandeling een voetbad te nemen gaat u sneller resultaat bereiken.

Als in uw badkamer geen voetbad is voorzien neemt u een bakje en giet daar warm water in. Op lichaamstemperatuur is aan te bevelen. Beide voeten blijven gedurende 15 minuten ondergedompeld in dit warme water. U kunt aan het water een badolie toevoegen wat de werking van het voetbad nog aangenamer maakt. U droogt na 15 minuten de voeten af en draagt bij voorkeur warme wollen sokken. De voeten zullen dan erg lang aangenaam warm blijven. Neem vooral voor het slapen gaan een voetbad, dat zorgt voor een diepe nachtrust tenzij u daar onrustig op reageert.

U begint altijd met een reeks warme voetbaden om daarna over te schakelen op wisselbaden. Dit is nodig omdat té koude voeten zich eerst moeten aanpassen, de doorbloeding zich moet normaliseren. Bij een wisselbad gebruikt u twee bakjes, een met warm en een met koud water. U brengt eerst de voeten gedurende 5 minuten in warm water en dompelt ze nadien even in het koude water, herhaal dit driemaal. U eindigt altijd met koud water. Een gouden regel: kom nooit met koud water op een koud lichaams(deel). Eerst opwarmen en dan afkoelen. Droog de voeten af en draag gedurende een bepaalde tijd wollen sokken (skisokken). Een wisselbad werkt krachtiger omdat door het warme water de haarvaten uitzetten en bij koud water weer inkrimpen. Samentrekken en uitzetten verhogen extra de doorbloeding.

Het ligbad

Binnen de medicinale baden wordt het ligbad het meest gebruikt. Laat de badkuip half vol warm water lopen, liefst op lichaamstemperatuur. Meng badolie, badschuim, een kruidenaftreksel, zeezout of een andere toevoeging met het badwater. Stap in het bad en laat het verder vol lopen. Hierdoor verloopt de aanpassing aan het lichaam onopvallend. In een warm of heet bad stappen, geeft een té heftige reactie waardoor de bloeddruk sterk daalt en het hart belast wordt. Blijf 20 tot maximum 30 minuten in bad liggen. Laat het daarna half leeglopen en stap er dan pas uit. Zo krijgt het lichaam de gelegenheid zich aan te passen. Tijdens het nemen van een ligbad transpireert u sterk en dat is net de bedoeling. Zweten betekent immers gifstoffen via de huid afvoeren. Door het warme water ontspannen de spieren en neemt de druk op de gewrichten af. Een betere doorbloeding en ontspannen spieren zorgen voor het relaxende effect. Het gebeurt zelden maar sommige mensen reageren averechts en worden onrustig. Dat wijst er op dat ze erg nerveus en gespannen zijn. Ga een half uur onder wollen dekens rusten om na te zweten en om de nawerking te stimuleren. Op deze manier is een ligbad niet alleen aangenaam maar tegelijkertijd gezondheidsbevorderend.

Zonnebrand

Ondanks waarschuwingen liggen de mensen te lang op het strand in de snikhete zon. Vooral voor kinderen met hun nog zwakke en kwetsbare huid is dit niet zonder gevaar. Zonnebrand verhoogt het risico op huidkanker. De cijfers tonen aan dat er een enorme stijging is van huidkanker. De zon is de bron van alle leven op aarde, maar we zijn net als de dieren niet geschikt om veel zonnestralen op te vangen. De zonaanbidders, zoals ze worden genoemd, vallen op door rood verbrande huiddelen die opzwellen en bij aanraking erg veel pijn doen. Bij ernstige zonnebrand kan de hitte naar het hoofd stijgen en tot misselijkheid, braken en sufheid leiden. Tijdens het zonnen is het goed de huid gedeeltelijk met een kledingstuk af te schermen of een geschikte zonnecrème te gebruiken. Let vooral op de duur van het zonnen. We vermelden enkele goede remedies tegen zonnebrand.

Sint-janskruidolie
Dit is het beste middel tegen zonnebrand, maar mag niet gebruikt worden tijdens het zonnen. Smeer de aangetaste huiddelen in met deze pijnverzachtende en wondhelende olie. Sint-janskruidolie kan ook gebruikt worden bij spit of lumbago. Smeer iedere ochtend en avond het pijnlijke gebied in met Sint-janskruidolie.

Kwarkpleister
Leg een pleister van verse of gekoelde kwark vingerdik op de rode huid. De werking is spectaculair. Kwarkpleisters worden nog voor andere klachten gebruikt zoals bij ontstekingen. Vooral goed gekoelde kwark werkt uitstekend omdat koude het tegengif is van een ontsteking. Breng de kwark aan op het ontstoken gebied zoals de hals bijvoorbeeld. Leg over de kwark een linnen of katoenen doek en wikkel deze om de hals, daarover een sjaal of wollen doek om het geheel af te dekken. Verwijder de pleister zodra de kwark op lichaamstemperatuur is gekomen. Deze behandeling wordt twee tot driemaal per dag herhaald.

Tomaat
Wrijf de verbrande huiddelen in met het snijvlak van een halve tomaat. Deze eenvoudige behandeling geeft onmiddellijk verlichting. Herhaal dit meerdere malen achter elkaar tot de brandende pijn verzacht en de zwelling van de huid slinkt.

Lijnzaadwikkel
Het volstaat om drie eetlepels lijnzaad in 1 liter water gedurende 10 minuten te laten koken. Drenk een linnen doek (wikkel) in het lijnzaadwater dat afgekoeld is tot 40 °C, wring de wikkel lichtjes uit en leg hem op de verbrande huiddelen. Boven de 40 °C verbrandt u de huid en dat is net niet de bedoeling. Herhaal de behandeling tot de pijn en rode kleur afneemt. U kunt eveneens een pepermuntwikkel gebruiken. Drenk een linnen doek in pepermuntthee, even uitwringen en leg hem op de verbrande huiddelen.

Kruidenthee
Zonnebrand verstoort de waterhuishouding met vochtverlies als gevolg. U doet er goed aan om tijdens een dergelijke behandeling veel te drinken om de vochtbalans in evenwicht te houden om uitdroging te voorkomen. Sint-janskruidthee of lavendelthee zijn kruiden met een pijnstillende en rustgevende werking. Vochtuitscheidende kruiden zoals moerasspirea, berkenblad, heermoes, brandnetel e.a. zijn niet geschikt. Melk heeft een sterk wateruitscheidende werking en is hier een contra-indicatie.

Citroen

Citroen is een uitzonderlijk goede vrucht die zowel in de keuken als in de volksgeneeskunde erg veel toepassingen kent. De geneeskrachtige werking is toe te schrijven aan het citroenzuur, de aromastof limoen en de rijkdom aan natuurlijke vitamine C. Citroen is een uitstekende antioxidant en wordt in de keuken gebruikt om het oxideren of het bruin worden van knolselderij, banaan of andere voedingsmiddelen tegen te gaan. We vermelden enkele uitstekende toepassingen.

Gorgelmiddel bij amandelontsteking
Pers een citroen uit en verdun het sap met bronwater op lichaamstemperatuur. Gorgel de ontstoken keel of amandel grondig. Dit geeft niet alleen verlichting maar heeft een genezend effect. Herhaal dit regelmatig en gebruik hierbij een kruidenthee op basis van kamille, voeg er voldoende honing bij want honing heeft een sterke antibiotische werking. Citroensap kan vervangen worden door aalbessensap, maar heeft een iets mildere werking.

Keelklachten
Bij alle klachten van de keel of keelholte kan verdund citroensap als drank gebruikt worden. Denk eraan dat citroensap altijd moet verdund gedronken worden omdat het anders te zuur is. De aanbevolen verdunning bedraagt 1 deel citroensap op 6 à 10 delen water. Citroensap verhoogt de immuniteit. Bij een zware verkoudheid helpt een wikkel van citroensap.

Migraine
Bij migraine of hoofdpijn is het aan te raden om met een schil van de citroen het voorhoofd in te wrijven. Een koud kompres geeft onmiddellijk verlichting. Neem een linnen doek en dompel deze in koud water, even uitwringen en op het voorhoofd aanbrengen, daarop een droge doek leggen en het geheel afdekken met een wollen doek of sjaal.

Citroen bij breekbare nagels
Breekbare nagels komen veel voor in de winter of in het voorjaar. Wrijf de nagels in met de schil van een citroen en daarna met amandelolie. Citroen reinigt de nagels terwijl de amandelolie de nagels voedt.

Sinusitis
Bij ontsteking van de sinussen of bij neusontsteking is het aan te raden om 1 theelepel citroensap in water op te lossen en op te snuiven en daarna eens goed te snuiten. Een neusspoeling met zoutwater helpt goed. Een combinatie van beide kan ook. Bij een neusspoeling met een zoutoplossing gebruikt u 2 theelepels zout op 1 glas warm water. Meerdere keren per dag spoelen. Als ondersteuning is het drinken van kamillethee of lindebloesemthee aan te bevelen.

Maagzweer
Bij een maagzweer of een onrustige maag met zuuroprispingen is het drinken van verdund citroensap aan te bevelen. Het citroenzuur zet een fysisch proces op gang waarbij de maagzuurproductie afneemt. Vandaar de uitdrukking: zuur remt zuur af. Het eten van 1 à 2 soeplepels honing helpt goed omdat het overtollige maagzuur door de honing wordt geneutraliseerd. Bovendien heeft honing een rustgevende werking.

Melk tegen vochtophoping

Bij vochtophoping of oedeem is de circulatie van het vocht verstoord. Vocht hoopt zich op in een bepaald weefsel waar het oedeem zich vormt. Bij overgewicht is er vaak sprake van dat vocht wordt vastgehouden. Zwaarlijvige mensen dragen grote hoeveelheden vocht met zich mee. Na een botbreuk blijft vaak een oedeem over omdat de lymfevaten uit de directe omgeving beschadigd zijn. Melk heeft een sterk waterafdrijvende werking. Het volstaat om 1 à 2 glazen melk per dag te drinken. Bij ernstige vochtophoping is het raadzaam om gedurende 1 à 2 dagen over te schakelen op een melkdieet. U drinkt gedurende de dag 1 à 1,5 liter zonder ander voedsel te gebruiken. Bij een melkdieet laat u zich het best begeleiden door een gezondheidstherapeut.

Knoflook bij keelontsteking

Het meest efficiënte middel bij keel- of amandelontsteking is het gebruik van knoflook. U snijdt een teentje knoflook middendoor en steekt beide helften achter de tanden met het snijvlak naar de tanden toe. Bij een omgekeerde toepassing loopt u het gevaar de mondslijmvliezen te verbranden. U laat deze teentjes gedurende 3 à 4 uur zitten. De etherische olie uit deze teentjes verspreidt zich in de keelholte en heeft een antibiotische werking op de ontsteking. Na het verwijderen ervan spoelt u de keel met kamillethee waaraan honing is toegevoegd. Na enkele uren herhaalt u deze kuur. Meestal verdwijnt de keel- of amandelontsteking na 1 à 2 dagen. Ga nooit met knoflookteentjes in uw mond slapen om verstikking te voorkomen. Bij tandvleesontsteking is het brandend gevoel ondraaglijk om deze efficiënte remedie toe te passen, hoewel het effect duidelijk aanwezig is.

Darmverstopping

Darmverstopping is een veel voorkomende klacht. Een acute darmverstopping is niet erg omdat vrij snel een oplossing kan gevonden worden. Bij chronische darmverstopping blijft de opgehoopte stoelgang te lang in de darmen achter en ontstaat er een broeikaseffect waarbij veel gifstoffen vrijkomen. Deze gifstoffen verspreiden zich via de bloedvaten door heel het organisme en tasten uiteindelijk de cellen aan. De oorzaken van darmverstopping zijn bekend: verkeerde voeding, te weinig vezels, onvoldoende vet, het gebruik van bepaalde medicijnen, gebrek aan beweging, het jarenlange gebruik van laxeermiddelen. U hebt er alle belang bij om uw stoelgang weer vlot te krijgen. Denk er vooral aan dat bij iedere maaltijd een ontlasting hoort en dat de dood in de darm schuilt. Wij vermelden hier een aantal afdoende remedies.

Vijgen en/of pruimen
Deze gedroogde vruchten zijn bijzonder rijk aan ballaststoffen zoals ruwe vezels en andere darmstimulerende stoffen. Snij deze vruchten in stukjes en laat ze gedurende de dag in koud bronwater weken. Zij vullen zich weer met water, zwellen op en worden groter van volume waardoor de vertering beter verloopt. Gebruik deze vruchten enkele uren voor het slapen gaan. Het spijsverteringsstelsel werkt het best in rusttoestand. Tegen de ochtend volgt dan de verlossende ontlasting. Is dit niet het geval, wat wijst op hardnekkige darmverstopping, gebruikt u vijgen of pruimen zowel in de ochtend als ’s avonds. Het weekwater kunt u drinken.

Warm water
Drink een glas lauw water in de ochtend op de nuchtere maag, eventueel met een weinig honing. Het warme water loopt door het maag- en darmkanaal en maakt de droge en harde stoelgang week zodat ontlasting mogelijk wordt. De honing remt de werking van mogelijke slechte bacteriën af.

Zuurkool
Zuurkool bevordert de vertering en heeft een gunstige invloed op de darmflora. Zuurkool is rijk aan ballaststoffen, is stoelgangbevorderend en heeft een antibiotische werking. Deze gefermenteerde groente verlaagt uw cholesterol en heeft een gunstige invloed op de lever.

Olie
Omdat de stoelgang erg droog en hard is blokkeert de ontlasting. Het gebruik van 1 eetlepel olijfolie op de nuchtere maag werkt stoelgangbevorderend. Wordt toegepast bij hardnekkige darmverstopping. Drink daarna verdund citroensap om de oliesmaak te verdrijven. Noten, zaden en pitten zijn rijk aan natuurlijk vet en helpen eveneens goed als de verstopping veroorzaakt wordt door uitdroging van de stoelgang. Een te droge en stroeve stoelgang komt vaak voor bij mensen die weinig drinken of té weinig vet gebruiken.

Lijnzaad
Lijnzaad geniet een grote reputatie als verteringsbevorderend middel. Het zijn de plantaardige slijmen die de eigenschap hebben vocht vast te houden waardoor de consistentie genormaliseerd wordt. Deze plantaardige slijmen bezitten de eigenschap vocht vast te houden waardoor de harde stoelgang week wordt gemaakt terwijl de slijmen eveneens zorgen voor een goede geleiding. De darmwand wordt er gladder door. Los 1 à 2 eetlepels lijnzaad op in een glas heet water en er vormen zich vrij snel witte slijmen. Drink het geheel op. Om meer slijmen sneller vrij te maken kunt u het lijnzaad malen waardoor het hete water beter in de zaadkorrel doordringt. Door lijnzaad in water te koken verkrijgt u nog meer slijmen. Deze vrijgekomen slijmen worden in vruchtensap gemengd en opgedronken.

Diarree

Diarree is een afweerreactie van het lichaam om ongewenste stoffen of micro-organismen uit te scheiden. Er is geen redenen om zich ongerust te maken, integendeel, diarree zorgt er voor dat u niet ziek wordt. Aanhoudende diarree is echter niet zonder gevaar wegens een te groot verlies aan mineralen en het gevaar van uitdroging. Vooral kinderen en ouderen moeten nauwkeurig worden gevolgd. Daarom moet diarree altijd goed behandeld worden. Een medicijn slikken om de diarree meteen te doen stoppen is niet zonder gevaar. Hierdoor belet u een gewenste uitscheiding. De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn: voedselvergiftiging door een virus of bacterie, een virusinfectie, reactie op moeilijk te verdragen voedsel, het gebruik van zoetstoffen, alcohol, voedingssupplementen, vooral vitaminepreparaten, medicijnen, emotionele spanningen, angst en stress.

Er is een onderscheid tussen acute en chronische diarree. Acute diarree treedt plots op naar aanleiding van een duidelijke oorzaak. Chronische diarree betekent dat de stoelgang niet gebonden is en dat er regelmatig gedurende een korte of langere periode diarree optreedt. Dit wijst meestal op vervuilde en niet goed functionerende darmen of een constante toestand van angst, stress en negatieve emoties. Bij aanhoudende en hardnekkige diarree is medische hulp onontbeerlijk. Wij bespreken hier enkele remedies die doeltreffend zijn bij acute diarree.

Bosbessensap
Het meest efficiënte middel tegen acute diaree is het drinken van bosbessensap. Tijdens een aanval van diarree kan men het beste niets eten zodat de darmen tot rust komen. Melk, alcohol, koffie, zwarte en groene thee maar ook vezelrijk voedsel zal men zeker niet gebruiken. Eet eventueel verse bosbessen als ze er zijn. Indien bosbessensap onvoldoende werkt wijst dit op een ernstige vorm van diarree en is onderzoek van de ontlasting noodzakelijk.

Geraspte appel
De appel wordt met de schil geraspt en verschillende keren per dag gegeten. De appel is rijk aan pectine, een stof die de eigenschap heeft vocht op te nemen en te zwellen. Banaan heeft eveneens een stoppende werking. U kunt uiteraard bosbessensap afwisselend gebruiken met een geraspte appel.

Rijstwater
Kook een kopje rijst in 1½ liter water en vang het water op door een neteldoek of zeef. Het water wordt gedronken zoals bosbessensap. Rijst heeft een stoppende werking en kan bij diarree gegeten worden.

Tegen uitdroging
Bij hevige diarree loopt men het gevaar dat er te veel natrium wordt uitgescheiden. De verhouding natrium en kalium is belangrijk bij een gezonde waterhuishouding. Natrium houdt het vocht vast en kalium scheidt het uit. Beide werken als antagonisten. Bij acute diarree kunt u 1 koffielepel zout oplossen in 1 liter water, voeg er acaciahoning aan toe. Drink bij diarree heel vaak kleine slokjes en houd de vochtopname goed in de gaten. Honing maakt de smaak van het zoutwater aangenamer en heeft een ontsmettende werking. Op deze manier brengt u meer natrium in het lichaam. Zodra de diarree voorbij is doet u er goed aan om vers geperst vruchtensap te drinken dat rijk is aan mineralen.    

Veel drinken!

Er wordt de laatste jaren heel veel aandacht besteed aan voldoende drinken. Het is een feit dat de moderne mens zeer slechte voeding gebruikt met een hoge concentratie aan voedingsadditieven en talrijke hulpmiddelen. Het gebruik van koffie, zwarte en groene thee, frisdrank, wijn en andere alcoholische drank is sterk toegenomen en heeft in het dagelijkse leven een vaste plaats ingenomen. Het gebruik van chemische medicijnen stijgt angstwekkend. De meeste mensen hebben heel wat door te spoelen, vandaar dat de sterke aanbeveling om veel te drinken ergens gegrond is. Het probleem wordt echter verkeerd aangepakt.

Veel water drinken staat gelijk met gezond, maar dat is niet zo. De waterbalans moet in evenwicht zijn, dat wil zeggen dat het uitgescheiden vocht gedurende 24 uren moet aangevuld worden. De behoefte aan vocht wordt geregeld door het dorstgevoel. Mensen die zich gezond voeden door middel van waterrijk voedsel, geen medicijnen slikken, alleen bij gelegenheid koffie of thee drinken, matig zijn met frisdrank en alcoholische drank, weinig of geen geconcentreerde voedingsproducten eten en geen voedingssupplementen slikken hebben uiteraard een zuiver lichaam met een evenwichtige waterhuishouding. Zij hebben geen behoefte om extra veel te drinken. Sommige mensen die gezond leven, zijn door de reclame overtuigd geraakt dat zij iedere dag 1,5 à 2 liter moeten drinken. Er ontstaat dan een soort ‘waterverslaving’ omdat zij niet meer zonder kunnen. Te veel water drinken kan leiden tot watervergiftiging, een te sterke verdunning van de lichaamsvochten, een verstoring van de natrium-kalium verhouding, een belasting van de nieren en de blaas, te veel en te vaak moeten plassen en meestal geen gebonden stoelgang. De stoelgang is een brijachtig volume in plaats van goed gevormde lange worstachtige slierten. Drinken is noodzakelijk, maar overdrijf niet.

Vormingswerk

Raadpleeg voor meer informatie over zelfzorg, volksgeneeskundige adviezen, kruiden of natuurgeneeskunde: natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be. Bent u geïnteresseerd in een opleiding of een open cursus over gezondheidsaspecten surf dan naar: europeseacademie@skynet.be.

De Europese Academie biedt een hele reeks open cursussen aan als vormingswerk. Er worden zelfs gezondheidsdagen georganiseerd waar u aan kunt deelnemen. U haalt meer uit uw behandeling bij uw gezondheidstherapeut door aan uzelf te werken. Gezondheid is een dynamische toestand en vraagt een voortdurende bijsturing.

  © 2024 - BBNa. Alle rechten voorbehouden.
v. 0.3