Zoek een gezondheidstherapeut bij u in de buurt.
Home
Hulpverlening
Voorstelling BBNa
Voeding
Pijlers van de gezondheid
Gezondheidszorg
Patiënteninformatie
Gezondheidstherapeut
Dienstverlening
Therapieën
Zelfzorg
Gezondheidsklachten
Nieuwsbrief

Natuurgeneeskundige therapieën

In deze hoog technologische samenleving is er grote behoefte aan eenvoud en natuurlijkheid.

Het succes van de natuurgeneeskunde ligt in zijn eenvoud en zijn natuurlijk karakter. We zijn te ver afgedwaald van onszelf en onze natuurlijke omgeving. De natuurgeneeskunde bevat een uitgebreid gamma van natuurlijke therapieën. Het is een brede waaier van therapeutische mogelijkheden. Het grote voordeel van de natuurgeneeskunde is dat de gezondheidstherapeut een grote keuze heeft aan therapeutische mogelijkheden. Door meerdere therapieën samen toe te passen ontstaat er een synergetische werking, dat wil zeggen dat de ene therapie de andere sterk ondersteunt. Iedere gezondheidstherapeut kiest zijn eigen therapieën vanuit een bepaalde voorkeur, afhankelijk van zijn aanleg, gunstige ervaring of de ziekte waaraan de patiënt lijdt. Het grote voordeel is dat de gezondheidstherapeut een individuele keuze maakt hetgeen we terugvinden in het therapieplan. We kunnen deze natuurgeneeskundige therapieën in drie grote groepen onderverdelen:

  • Natuurgeneeskundige manuele behandelingen: therapieën die met de handen worden uitgevoerd. Zij hebben een directe invloed op het genezingsproces. De patiënt ondervindt meteen het weldoend effect.


  • Biofarmacotherapieën: therapieën op basis van kruiden, van kruiden of natuurlijke substanties afgeleide preparaten. Ze zijn zeer omvangrijk en erg gewaardeerd wegens het uitblijven van nevenwerkingen.


  • Aanvullende of ondersteunende therapieën: Ze worden zowel in combinatie met manuele therapieën als met biofarmacotherapieën toegepast. Deze therapieën hebben een grote invloed op het algemeen herstel en ondersteunen de hoofdtherapie.

We gaan even dieper in op deze drie groepen van natuurlijke therapieën die de gezondheidstherapeut in zijn praktijk kan toepassen en opneemt in zijn therapieplan.

Natuurgeneeskundige manuele behandelingen

  • Ontspanningsmassage: Deze massagetechniek steunt op klassieke handgrepen. Er wordt gebruikgemaakt van een tussenstof, meestal massageolie. Het gaat hier om een zachte behandeling die alle spanningen op de huid en de spieren doet afnemen. Het is vaak een goede methode om manuele behandelingen zoals DSR of PSR in te leiden of om bij stress voldoende ontspanning te brengen.
  • DSR of Derma-Segmentale Reflexologie: het gaat hier om een heel bijzondere natuurgeneeskundige manuele behandeling. Reflexologie steunt op neurologie, embryologie en segmentale verschijnselen. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit segmenten die via het ruggenmerg, het zenuwstel en de hersenen met elkaar zijn verbonden. Door deze segmenten te behandelen met een specifieke techniek, die ‘dieptemassage’ wordt genoemd, verdwijnen spanningen en blokkades, verbetert de doorbloeding en worden de betreffende organen gestimuleerd. DSR is een buitengewone therapie die alleen door gezondheidstherapeuten wordt beoefend.
  • PSR of Podo-Segmentale Reflexologie: Dezelfde segmenten die we op de huid aantreffen reflecteren op de voet. Iedere impuls op deze kleine segmenten wordt via de hersenen en het zenuwstelsel overgedragen op het betreffende orgaan. De werking is bijzonder intens en er treden meteen fysieke veranderingen op. De patiënt krijgt een warm gevoel door activering van de bloedcirculatie en de warmtehuishouding, gifstoffen worden meteen uitgescheiden en verbeteringen in het ziektepatroon treden vrij snel op. DSR wordt gezien als een uitwendige en PSR als een inwendige behandeling. Beide ondersteunen elkaar heel goed.
  • ASR of Auriculo-Segmentale Reflexologie: De segmentale opbouw van het menselijk lichaam vinden we eveneens terug in de oorschelp. ASR is een typische oormassage die meestal in combinatie met DSR wordt uitgevoerd of als onderdeel van de oorkaarsentherapie.
  • NSR of Neuro-Segmentale reflexologie: Binnen de huidsegmenten bevinden zich talrijk gevoelige punten. Ze worden zenuwpunten, acupunctuurpunten of triggerpunten genoemd. Bij DSR worden deze punten gelijkertijd behandeld zodat de overgevoeligheid snel afneemt. Soms worden een aantal van deze punten, meestal specifieke punten, extra behandeld met het oog op een neurologisch effect.
  • MLD of Manuele lymfedrainage: Het lymfesysteem met zijn talrijke lymfeklieren is door heel het lichaam verspreidt en speelt een grote rol bij het uitscheiden van gifstoffen en het versterken van de immuniteit. Een gezondheidstherapeut beheerst deze therapie. Omdat in een natuurgeneeskundige praktijk MLD in combinatie met andere therapieën wordt toegepast, mag men een goed resultaat verwachten.    

Biofarmacotherapieën

  • Kruidengeneeskunde: Kruidengeneeskunde is vermoedelijk de oudste geneeswijze en heeft altijd deel uit gemaakt van de natuurgeneeskunde. Modern onderzoek heeft aangetoond dat kruiden inderdaad geneeskrachtige stoffen bevatten die een gunstige invloed hebben op het genezingsproces. Door de opkomst van de farmaceutische industrie was het gebruik van kruiden zo goed als uitgestorven. Nu wordt er in de meeste gezinnen weer dankbaar gebruik van gemaakt. Een gezondheidstherapeut is een vakbekwame en gedreven fytotherapeut. Kruiden worden meestal in combinatie met andere therapieën toegepast. Door deze ruimere aanpak hebben kruiden een gunstige invloed op het genezingsproces. Kruiden worden eveneens in diverse vormen toegepast zoals een kruidenthee, een kruidenpreparaat, kruidenzalf, een kruidenbad enz.
  • Aromatherapie: Sommige kruiden bevatten etherische olie. Door zijn hoge concentratie is de werking bijzonder intens. Een gezondheidstherapeut is gelijkertijd een aromatherapeut die door zijn opleiding en ervaring de juiste dosis voor de juiste indicatie kan bepalen en dat is doorslaggevend.
  • Acetotherapie: Het gaat hier om een aantal middelen op basis van natuurlijk zuur zoals appelazijn, wijnazijn, melkwei, citroenzuur, melkzuur, kombucha enz. Deze eenvoudige en natuurlijke middelen kunnen binnen een genezingsproces een doorslaggevende rol spelen.
  • Apitherapie: Bijenproducten zijn bijzonder werkzaam. Honing heeft talrijke medicinale eigenschappen zoals zijn rustgevende werking, versterkt het zenuwstelsel en is een uitstekend middel bij het behandelen van wonden. Stuifmeel bevat meer dan honderd geneeskrachtige stoffen en heeft zijn nut in de natuurgeneeskunde al lang aangetoond. Propolis staat bekend als een vorm van natuurlijk antibioticum.
  • Enzymtherapie: Enzymen spelen een grote rol in talrijke fysische en metabolische processen. Preparaten op basis van natuurlijke enzymen kennen in de natuurgeneeskunde een nuttige toepassing.
  • Fytotherapeutische middelen: Het gaat hier om twee groepen van middelen op basis van kruiden. Bij een tinctuur wordt de kracht van het gedroogde kruid overgebracht op zijn drager, namelijk alcohol en water. Bij alcoholatuur wordt er uitsluitend met verse kruiden gewerkt. Er zijn zowel enkelvoudige als complexe middelen, dat wil zeggen dat er één of meerdere kruiden worden gebruikt bij de bereiding.
  • Gemmotherapie: Dit is een specifieke vorm van fytotherapie die gebruikt maakt van embryonale weefsels van planten in actieve, sneldelende fasen zoals nieuwe knoppen, jonge scheuten, haarwortels en kiemen. Een embryonale toestand is gekenmerkt door een hoge energetische waarde en een lage substantiegraad. De toepassing van gemmotherapie is verrassend veelzijdig.
  • Immuniteitstherapie: In de natuurgeneeskunde gaat men er vanuit dat een ziekte ontstaat door een verzwakte immuniteit. Er zijn talrijke natuurlijke middelen die immuniserend werken waardoor de weerstand zodanig wordt verhoogd dat een ziekte geneest of men er niet vatbaar voor is.
  • Probioticatherapie: Omdat in de darm de meeste afweercellen aanwezig zijn hecht men in de natuurgeneeskunde bijzonder veel waarde aan een goedwerkende dikke darm. Vandaar het gebruik van preparaten op basis van positieve en levende darmbacteriën die de darmflora ondersteunen. Probiotica wordt altijd toegepast in combinatie met prebiotica, middelen die de darmwerking verbeteren en worden voorafgegaan door een stoelgangonderzoek.

Aanvullende en ondersteunende therapieën

  • Gastro-intestinale therapieën: Omdat in de natuurgeneeskunde, naar het voorbeeld van Hippocrates, veel belang wordt gehecht aan gezonde voeding, is het logisch dat maag en darm veel aandacht krijgen. Gastro-intestinale therapieën zijn gericht op het gezond maken van het maag- en darmkanaal met de bedoeling het lichaam via het bloed te ontgiften. De meeste vervuiling komt immers door de voeding en een slecht werkend  spijsverteringsstelsel. Tot de gastro-intestinale therapieën rekent men vasten, sapkuur, hoge darmspoeling (Colon Hydrotherapie), klysma, kleikuur, bentonietkuur enz.
  • Voedingsadviezen: Een gezondheidstherapeut zal altijd even aandacht besteden aan gezonde voeding of verwijzen naar gezondheidsinformatie (natuur-en-gezondheids.skynetblogs.be). Een evenwichtige voeding is bepalend voor onze gezondheid en ondersteunt de behandeling.
  • Voedingstherapie: Soms zijn voedingsadviezen onvoldoende en is het aan te raden om extra aandacht aan de voeding te besteden. De gezondheidstherapeut stelt een uitgebalanceerd dieet voor dat gedurende een bepaalde periode wordt gevolgd om daarna over te schakelen op een algemene gezonde voeding. Voedingsmiddelen hebben, net als kruiden, geneeskrachtige inhoudsstoffen die bioactieve substanties worden genoemd. Zij leveren wel degelijk een bijdrage aan het therapeutisch handelen en versnellen het genezingsproces.
  • Bach Bloemen Therapie (BBT): Dr. Bach heeft een therapie ontwikkeld op basis van bloemen en bloesems met een gunstige invloed op de gemoedstoestand. Hij ging er vanuit dat een ziekte gemakkelijk ontstaat bij een negatieve instelling. BBT is een therapie die wereldwijd met succes wordt toegepast omwille van zijn emotioneel aspect.
  • Biorelaxatietherapie: Dit is een natuurlijke vorm van relaxatie waarbij het verstoorde evenwicht tussen het stressmechanisme en het ontspanningsmechanisme hersteld wordt. De basis wordt gevormd door oefeningen die gericht zijn op spierontspanning, ademhaling en gedachteloosheid. Door het tijdelijk uitschakelen van het denken wordt het hele lichaam tot diepe rust gebracht. Hierop worden hogere vormen van relaxatie toegepast zoals fixatie, concentratie, visualisatie en open suggesties (positief denken). Biorelaxatie wordt zowel individueel, in de praktijk, als in de vorm van groepstherapie toegepast.
  • Biomagnetisme: De mens bezit een elektromagnetisch veld dat door stress, negatieve emoties of door ziekte sterk kan verstoord geraken. Door eenvoudige strijktechnieken worden bepaalde blokkades opgeheven. Het is een bijzondere rustgevende therapie die de energiebalans weer op orde brengt.
  • Gesprekstherapie: Spreken is belangrijk, de patiënt moet zijn hart kunnen luchten en verlangt voldoende aandacht. In de natuurgeneeskundige praktijk heeft een gesprekstherapie een heel andere bedoeling en is niet vergelijkbaar met reguliere psychotherapie. De gezondheidstherapeut zal de patiënt door middel van manuele behandelingen zoals DSR/PSR leren zijn gevoelens te uiten en zo blokkades op te heffen. Daardoor kan de patiënt over zijn klachten, zorgen, verdriet of ontgoochelingen communiceren met de therapeut, maar vooral met mensen in de directe omgeving. In de natuurgeneeskunde hechten we veel waarde aan gemotiveerde gespreksvoering hetgeen erg efficiënt werkt.
  • Oorkaarsentherapie: Een pijpachtige holle kaars uit bijenwas wordt in het oor aangebracht. Een lichte onderdruk in de oorkaars zorgt, door het omgekeerd schoorsteeneffect, voor een licht zuigend effect. Het geruis van de brandende kaars met bijhorende warmte werkt rustgevend en heeft een gunstige invloed op aan het  oor gerelateerde klachten. Oorkaarsentherapie behoort tot de natuurgeneeskundige zelfzorg en kan in ieder gezin worden toegepast. De Europese Academie zorgt voor de nodige cursussen.

Voor meer voedingstips, surf naar natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

  © 2024 - BBNa. Alle rechten voorbehouden.
v. 0.3